Як користуватися тайською зубною пастою

Тайська зубна паста - продукт, що має величезну популярність не лише у Таїланді. Її очищувальні та лікувальні властивості підносить весь світ, і мало хто повертається з подорожі екзотичною країною, не маючи в багажі кількох коробочок з усім відомим продуктом. Люди, які спробували традиційний тайський продукт, продовжують охоче користуватися ним і у себе на батьківщині, а також рекомендують тайську зубну пасту своїм знайомим.

Щільна консистенція продукту істотно зменшує його витрату - однієї коробочки тайської пасти вистачить на кілька місяців використання.

При цьому чистити зуби тайською зубною пастою потрібно не так, як ми звикли робити це з європейськими аналогами. Про особливості застосування пасти для догляду за зубами та ротовою порожниною, а також про деякі небезпеки, що супроводжують цей продукт, ми розповімо в цій статті.

Склад пасти

В якості абразивної речовини та основи тайської зубної пасти виступає глина. І хоч європейські зубні пасти також містять цей продукт, ступінь подрібнення глини в тайських пастах відрізняється.

Унікальним компонентом тайських паст є порошок бамбукового вугілля. Він має відмінну дезодоруючу дію, крім того, це потужний натуральний антисептик. Тому тайська зубна паста відмінно бореться з неприємними запахами та їх причиною - бактеріями та зубним нальотом.

У всіх тайських зубних пастах у досить великій кількості присутні ефірні олії: їхній ефект полягає в протизапальній дії на м'які тканини порожнини рота (ясна, слизову оболонку, язик). Недоліком ефірних олій - це їхній різкий запах і дратівлива дія, тому тайські пасти підходять не всім.

Клінакантус і гуава - екзотичні тайські рослини, що мають виражені протизапальні властивості. Їх можна зустріти майже у всіх формулах тайських зубних паст.

Як користуватися тайською зубною пастою

Якщо Ви думаєте над тим, яку тайську пасту вибрати для повсякденного використання, то правильна відповідь - жодна. Стоматологи одноголосно радять чистити зуби цим продуктом не частіше ніж 1-2 рази на тиждень. Пов'язано це із недостатнім ступенем подрібнення абразивної речовини (глини) проти європейськими аналогами. Жорстка абразивна обробка, що повторюється регулярно, здатна серйозно пошкодити зубну емаль.

Схема застосування тайської зубної пасти в коробочці така:

за допомогою спеціальної лопаточки візьміть із коробочки невелику (не більше сірникової головки) порцію пасти;

  • помістіть пасту на суху зубну щітку;
  • розподіліть пасту по зубах круговими рухами;
  • намочіть щітку;
  • продовжуйте чистку зубів, як при використанні звичайної пасти.

Обов'язково слідкуйте, щоб паста в баночці залишалася сухою і в жодному разі не використовуйте для її набору вологу зубну щітку, інакше поверхня виявиться інфікованою бактеріями зі щітки і паста буде непридатна до застосування.

Небезпека застосування

Роздумуючи над тим, яку вибрати пасту для догляду за зубами, потрібно пам'ятати про те, що тайські пасти мають особливості складу, які роблять користування ними не завжди безпечним для здоров'я зубів. До цих небезпек належать:

1. Застосування синтетичних піноутворювачів: лаурилсульфату натрію та кокосульфату натрію. Систематичне подразнення зубної емалі цими сполуками призводить до її руйнування.

2. Екзотичні компоненти із можливістю провокування алергічної реакції. Кістка каракатиці, ефірні олії, екстракти коренів - все це може викликати свербіж та подразнення слизової рота.

3. Відсутність даних про всі інгредієнти продукту.

Як резюме ми порадимо Вам уважно ставитися до свого здоров'я та користуватися неперевіреними засобами гігієни з великою обережністю.