Приготування та користь тайського смарагдового чаю

Тайський смарагдовий чай вважається візитною карткою Королівства Таїланд. Напій славиться тонізуючими, антиоксидантними, омолоджуючими властивостями. Вирушаючи на відпочинок у далеку південну країну, туристи вносять зелений молочний чай до обов'язкових покупок. А після повернення додому насолоджуються неповторним вершковим смаком, божественним ароматом.

Корисні властивості смарагдового чаю

Чайні кущі, що дали назву смарагдовому диву, вирощують у провінції Канчанабурі, розташованій на північному заході Таїланду. Вічнозелені плантації вільно розкинулися в долині річки Квай. Тут же тягнуться до сонця запашні рослини, що входять до складу тайського зілля. Вони й надають ласостям приголомшливий смарагдовий колір.

Народні цілителі називають улюблений напій місцевих жителів еліксиром молодості. Знають, що запашний склад допоможе:

  • гіпертонікам;

  • людям з цукровим діабетом;

  • пацієнтам із хворобами ШКТ;

  • алергікам;

  • онкологічним хворим;

  • особам з ожирінням;

  • спортсменам – для зміцнення кісток та стінок судин;

  • дамам, стурбованим збереженням молодості;

  • тим, хто хоче прожити до 100 років без ознак деменції.

Доведено, що чаємани, що починають день зі знаменитого улуна яскраво-зеленого кольору, рідко скаржаться на застудні захворювання, головний біль. Шляхетний напій зміцнює імунітет, нервову систему, захищає від стресів, хвороб нирок, печінки, опорно-рухового апарату, нормалізує рівень холестерину. У улуні виявлено вітаміни, мінерали, рідкісні амінокислоти.

Молочний смарагдовий чай відновлює слизову оболонку рота, освіжає дихання. Вчені давно займаються вивченням корисних властивостей рослин, що входять до складу напою. Дослідники вважають, що головні відкриття, пов'язані із зеленим тайським золотом, попереду.

Як заварювати та пити тайський смарагдовий чай

Традиційна тайська чайна церемонія – це мистецтво. Огорнута таємницею, проходить у стані умиротворення, близького до медитації. Колись була часткою релігійних обрядів, що з XV століття стала елементом світського етикету. Науці, як правильно заварювати зелений чай, навчають із дитинства. Процес вимагає скрупульозності у підборі:

  • ємності для заварювання – чайники з вузькими носиками тайці передають у спадок;

  • води, яка повинна бути чистою, без запаху, що перебиває чайний дух;

  • невеликих чашок для ароматного зілля.

Тайський смарагдовий чай не прийнято заварювати повторно. З метою економії споживачі порушують правило, але природу не обдуриш. Смак, колір будуть іншими. Покроковий рецепт приготування корисних ласощів виглядає так:

  1. Приготувати суху заварку з розрахунку 1 ч. ложка на чашку напою (200 мл).

  2. Промити чайки від пилу, заливши перед заварюванням окропом і відразу злити його.

  3. Довести воду до кипіння, потім охолодити до 80 градусів.

  4. Налити порцію рідини в чашку або чайник з потрібною кількістю чайного листя, залишивши для заварювання на 5-6 хвилин.

  5. Процідити, подати в чистому вигляді, або зі згущеним молоком, вершками, льодом. Тайці п'ють смарагдовий напій охолодженим. На його основі готують шийки, коктейлі, оригінальні десерти. У гарячому вигляді використовують, як правило, взимку.

У традиційному тайському рецепті чай заварюють гарячим молоком: на один літр беруть від 1 до 2 ст. ложок сухої заварки.

Протипоказання

Серйозних протипоказань тайський смарагдовий молочний зелений чай не має. Його п'ють і дорослі, і діти починаючи з трьох років. Винятком може стати індивідуальна нестерпність. Відомі випадки несприйнятливості до окремих трав у людей з алергією. Але це трапляється рідко.

Відгуки про зелений чай

Споживачі оцінюють тайський смарагдовий чай за найвищою шкалою. Відзначають м'який, трохи терпкий молочно-карамельний смак, приємний трав'яний запах, насичений яскраво-зелений колір. Чай Сhatramue brand, який розпочав історію в 1945 році, корінні жителі вважають неперевершеним напоєм. Відгуки заїжджих гурманів на його адресу теж сповнені захоплення. Тайські жінки, що славляться фарфорової шкіри без натяку на зморшки, починають із зеленого молочного улуна день. А чайними крижаними кубиками протирають чисте обличчя та шию цілий рік.

Купити справжній чай з Таїланду можна в режимі реального часу. З чаю з ароматом жасмину роблять легкі літні коктейлі. Взимку він зігріває та розганяє кров.